Wanneer een 2D, 3D & 4D echo of het geslacht..
Wat is de beste tijd voor een pretecho?

 

pijl2 Rond de 6 weken gaat het hartje kloppen, je kunt bij ons al terecht voor een korte 2D echo vanaf minimaal 10 weken bevestigde zwangerschap. (we laten het hartje van je kindje meestal horen na 11/12 weken)
pijl2 Met 12 weken krijgt het een meer menselijkere vorm. Het is nu een klein mensje van 7 cm.
pijl2 Vanaf 14+ weken kan het geslacht te zien met een normaal postuur, maar niet altijd. Het scheelt per kindje (ontwikkeling) en per situatie (zicht en ligging), bij overgewicht is de beste tijd (na) 18 weken.
pijl2 Tot 22 weken is de baby soms nog in zijn geheel op het beeldscherm te zien (afhankelijk van ligging) daarna groeit het kindje uit beeld en concentreren we ons meer op het gezichtje.
pijl2 Vanaf 23 a 24 weken ontwikkelt je kindje steeds meer lichaamsvet, hierdoor krijgt het gezichtje een eigen vorm, uitdrukkingen zijn beter zichtbaar en gelijkenissen ontstaan, kom je eerder dan zal het kindje iets magerder zijn, kom je later dan zal het kindje voller zijn.
pijl2 26 tm 28 weken is de beste gemiddelde 3D & 4D periode voor de meeste vrouwen, afhankelijk van ligging en zicht dan (placenta voor -> kom eerder, vol figuur -> kom later).
pijl2 30+ weken en daarna..  is het afhankelijk van de ligging van de baby en zicht in de buik (ligging placenta en hoeveelheid vruchtwater) nog mogelijk om het gezichtje goed in beeld te brengen. Na die tijd neemt per week de slagingskans af en word het lastiger doordat de ruimte in de baarmoeder kleiner is geworden omdat het kindje groeit, hierdoor kunnen we niet altijd (heel) het gezichtje meer in beeld brengen maar soms slechts detail (het is pas echt niet meer mogelijk als het kindje helemaal is ingedaald).
 

Wat is de beste tijd voor een 3D en 4D pretecho?

3D en 4D echografie kan altijd maar is afhankelijk van wat je zelf wilt…
Maar een goede periode hiervoor is ruim genomen tussen de 25+ en 30 weken. Hiervan ligt het beste termijn gemiddeld tussen de 26 en 28 weken voor een 3D & 4D pretecho voor de meeste vrouwen

Adviezen / richtlijnen voor een pretecho :

 • Heb je een wat voller postuur, kom dan wat later in deze periode bij een 3D/4D pretecho
 • Heb je een voorliggende placenta (buikwand) kom dan iets eerder in deze periode 
 • Indien je overgewicht hebt en een voorliggende placenta, dan is het soms moeilijk een keuze maken, kies dan voor het gemiddelde van 27 weken
 • Verwacht je een tweeling, kom dan eerder in deze periode voor de 24 weken (geslacht rond 16 weken bij een tweeling)
 • Een geslachtsbepaling kan bij een normaal/ slank postuur vanaf 14+ weken, ben je voller of heb je overgewicht dan raden we vanaf 18 weken aan

 

LET OP! Heeft u last van overgewicht?, dan raden we aan géén vroege 3D echo te doen (pas na 28+ weken) en een standaard 2D geslachtsbepaling te proberen vanaf 18 weken

Advies / Tips :

 • Drink 1 a 2 weken voor uw pretecho dagelijks de normale aangeraden hoeveelheid 1.5 / 2L water per dag 
 • Smeer geen olie of crème op de buik de dag van de echo en trek makkelijke kleding aan
 • Drink of eet iets kouds of zoets, 30 minuten voor je pretecho start

 

Maar 3D /4D kan dus ook veel eerder of later dan de genoemde gemiddelde periode?

Ja! Wil je bijvoorbeeld meer van het kindje in beeld zien (afhankelijk van ligging), kom dan eerder voor de 22 weken, maar hou er dan wel rekening mee dat het kindje magerder is..

Kom je later…. dan heeft het kindje meer lichaamsvet en zie je meer vorm en uitdrukkingen, maar past er minder in een beeld. Vanaf de 23ste en 24ste week begint het kindje per week steeds voller te worden.

Het is niet zo zeer het termijn wat de kwaliteit of slagingskans van een pretecho bepaald, maar veel van de hieronder genoemde factoren waaronder twee zeer belangrijke :
de ligging en medewerking van je kindje tijdens de pretecho en het zicht in je buik!

Het is wel zo dat, hoe verder je in de zwangerschap bent (>28+ wk), hoe moeilijker het is voor je kindje om nog eventueel een heel klein beetje van positie cq ligging te veranderen tijdens een sessie, mocht het kindje dus echt verkeerd liggen.. (slagingskans neemt af)
Ook kan een voorliggende placenta of minder vruchtwater (neemt ook af in verder termijn) met een verder termijn een eventuele negatieve factor zijn.

De ligging, positie van je kindje kunnen wij helaas niet bepalen of beïnvloeden, maar als je kindje goed ligt kunnen we nog prachtige pretecho’s maken tot 32+ weken!
(Met een nog veel later termijn speelt een indaling natuurlijk ook een belangrijke rol)

Wat je ook kiest er zijn veel extra mogelijkheden en wij zorgen ervoor dat het een mooie ervaring zal worden voor jou en je partner en of familie!

 

Hou er dus rekening mee dat sommige factoren de kwaliteit van een pretecho en het aantal gemaakte foto’s 2D (zw), 3D (kleur) of beelden (USB of DVD) kunnen beïnvloeden.
Hoeveelheid foto’s en beelden kan variëren, ook de variatie (afhankelijk van kindje)

 • De ligging en beweeglijkheid van je kindje. Om mooie foto’s en of beelden te maken zijn we afhankelijk van een goede ligging van je kindje. Ligt het bijvoorbeeld met zijn neusje tegen de wand of ligt er teveel voor het gezichtje, zoals een navelstreng, armpjes of beentjes of zien we alleen ’n achterhoofd? Dan is dat natuurlijk niet gunstig voor de 3D beelden, mocht dat zo zijn dan kunnen we je tijdens de sessie vragen om even te  bewegen of op je zij te draaien, dit om te stimuleren dat het kindje beter gaat liggen..
 • Ligging van de placenta kan de kwaliteit van de foto’s en beelden beïnvloeden. De ligging van de placenta verschilt per vrouw en per zwangerschap. Een placenta aan de voorwand (buikzijde) kan een extra factor zijn wat de beelden negatief kan beïnvloeden, maar hoeft niet altijd! Het is mede afhankelijk van o.a het termijn, hoeveelheid vruchtwater en de ligging van het kindje op dat moment.
 • De hoeveelheid vruchtwater is belangrijk voor een goede pretecho. Hoe meer vruchtwater er is hoe beter en hoe vrijer het kindje ligt en dat levert vaak betere foto‘s en beelden op. Hoeveelheid vruchtwater varieert per vrouw en neemt af naarmate de zwangerschap vordert. Wij raden aan tijdens je zwangerschap voldoende water te drinken en 1 a 2 weken voor de pretecho iedere dag wat extra water te drinken!
 • Het postuur van de moeder, meer of te veel lichaamsvet (hoger BMI) kan het maken van de beelden beïnvloeden (moeilijker), het kan er ook eventueel voor zorgen dat de beelden minder scherp zijn, omdat de geluidsgolven door meerdere lagen moeten. Voor volslanke / zwaardere vrouwen raden wij aan met een later termijn een pretecho te laten maken (helaas kunnen we niet altijd de kwaliteit en of slagen garanderen).


Wij nemen alle tijd voor een pretecho en proberen je kindje zo duidelijk en goed mogelijk in beeld te brengen!
Maar helaas komt het dus wel eens voor dat door een of meerdere van deze reeds genoemde factoren het soms niet lukt om genoeg foto’s of beelden van kwaliteit te maken en of om het geslacht te bepalen. Bij een geslachtsbepaling mag u altijd eenmalig gratis terugkomen (mits vanaf 14+ weken), bij een 3D & 4D pretecho kiezen we vaak ervoor om een herhaling in te boeken, na beoordeling van de slagingskans hiervan, dit is afhankelijk van meerdere factoren zoals: het termijn, de ligging van de placenta, de hoeveelheid vruchtwater en het postuur van de vrouw, dit verschilt dus per klant. 

Mocht er een hele kleine of geen slagingskans van de herhaling zijn, dus heeft een herhaling echt geen zin omdat 3D & 4D niet lukt door dingen die we niet kunnen veranderen of verbeteren met een herhaling, zoals het kindje is al te groot, er is geen ruimte meer, of het kindje ligt in de placenta, indaling of teveel overgewicht van de vrouw, in dat geval zullen we dus bij een 3D & 4D pretecho afgezien van een herhaling en berekenen wij  meestal alleen maar de 2D prijs (korting), dit omdat we wel altijd het kindje in 2D kunnen laten zien.

We hebben het nog nooit fout gehad, en als we het zien geven we 99.9%, maar we geven geen garantie op een geslachtsbepaling, indien het de eerste keer niet gelijk lukt door de ontwikkeling (termijn) of door de ligging cq medewerking van je kindje, dan mag je nog één keer gratis terugkomen voor een herhaling (mits vanaf 14+ weken bij een normaal / slank postuur, bij overgewicht hanteren wij een termijn van rond 18 weken), we plannen dit dan direct in, meestal binnen een a twee weken (zie voorwaarden).

Informatie over onze pretecho’s en geslachtsbepalingen of prijzen kan je nalezen op de andere pagina’s.

Mocht je toch nog vragen of bepaalde hebben, neem dan gerust contact met ons op.  

 

 

PRETECHO ROTTERDAM en GESLACHTSBEPALING

 

*Korte 2D echo vanaf 10 wk
* Geslachtsbepaling 14 wk
* 3D & 4D pretecho beste tijd tussen 26 tm 28 weken

Wat je ook kiest er zijn veel extra mogelijkheden en wij zorgen ervoor dat het een mooie ervaring zal worden voor jou, en je familie!